„Božiji čovek“

Nakon premijere na Moskovskom filmskom festivalu, gde je osvojio nagradu publike, i uspešnog prikazivanja u Grčkoj, film „Božiji čovek“ rediteljke i scenaristkinje Jelene Popović stigao je i u srpske bioskope. U Pozorištu „Dobrica Milutinović“ u Sremskoj Mitrovici će biti prikazan u utorak, 16. novembra i sredu, 17. novembra, sa početkom u 20 časova.

Cena ulaznice je 300 dinara.

Film je biografska drama o Svetom Nektariju Eginskom snimljena je u američko-grčkoj koprodukciji.

Nesvakidašnja tema na filmu – priča o svecu. U 109 minuta, filmskim jezikom oslikan je život jednog od najvećih grčkih svetaca Nektarija Eginskog, praćen velikim nepravdama, progonima i optužbama od strane tadašnjih čelnika Grčke pravoslavne crke i Aleksandrijske patrijaršije.

Bio je sveštenik običnog naroda, a njegovo smirenje smetalo je oholim kliricima. Njegov uzorni život kod njih je probudio sumnje i  oklevetan je. Parohijani su ga voleli, i pored toga što je odbačen od crkvenih vlasti i prognan iz Egipta.

Tokom celog života, vera u Boga mu je bila najbolja odbrana. Za razliku od njegovih pretpostavljenih, kojima su na umu bile jedino svetovne počasti i moć, sveti Nektarije je brinuo o siromašnima, učio seljake da čitaju i pišu, svojim primerom nadahnjivao mlade ljude da prime sveštenički čin, pisao je knjige i držao propovedi koje su ljude približavale veri. Uprkos naporima da ga diskredituju, sveti Nektarije je osnovao manastir na Egini, neplodnom i siromašnom ostrvu, koji i danas  predstavlja svetionik hodočasnicima.

Čak je i poslednje trenutke svog zemaljskog života posvećivao drugima: na samrti je svoju potkošulju dao paralizovanom čoveku koji je ležao u bolničkom krevetu do njegovog, nakon čega je čovek ustao i prohodao.

Podelite na društvenim mrežama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *