Danas obeležen dan MZ Sutjeska!

Danas je u prostorijama mesne zajednice „Sutjeska“ obeležen „Dan Sutjeske“.

Prisutnima su se obratili predsednik mesne zajednice „Sutjeska“ Čedo Novaković, Predsednik SUBNOR-a grada Sremska Mitrovica Rade Korica, Predsednik udruženja vojnih veterana Sava Grujičić, istoričar Nenad Radmanović, Direktor Muzeja Srema Sremska Mitrovica istoričar Andrija Popović, recital je izvodila Elena Konjević, a program je vodila Andrijana Belić kustos istoričar umetnosti.

Cilj obeležavanja je bio da se iskaže poštovanje žrtvama rata u skladu sa slobodarskom tradicijom našeg naroda, kroz susrete sa preživelim učesnicima tih događaja, kao i njihovim potomcima.

U prostorijama mesne zajednice je izložena i galerija slika sa motivima iz tog perioda. Deca su recitovali pesme iz Drugog svetskog rata i narodno-oslobodilačke borbe.

Predstavnici mesne zajednice „Sutjeska“, su danas povodom početka bitke na „Sutjesci“ položili venac žrtvama Drugog Svetskog rata u Sremskoj Mitrovici.

Mesna zajednica „Sutjeska“ nosi ime po jednoj od najvećih i najvažnijih bitaka u Drugom svetskom ratu na teritoriji Jugoslavije. Operacija Švarc ili „Operacija Crno“ poznata je još kao peta neprijateljska ofanziva. Najpoznatija bitka ove ofanzive je bitka na Sutjesci, koja je završena probojem partizana iz nemačkog obruča sredinom juna 1943. godine, u blizini reke Sutjeske u jugoistočnoj Bosni.

Izvor i foto: Mesna zajednica „Sutjeska“

Podelite na društvenim mrežama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *