Deca starija od 4 godine dužna su da nose zaštitnu masku!

U Službenom glasniku Srbije juče je objavljena najnovija vladina Uredba o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, u kojoj su detaljno navedene najnovije mere koje stupaju na snagu u nedelju, pojedine koje važe odavno, ali i neke koje su unele zabunu.

U najnovijoj Uredbi koja je juče usvojena na sednici Vlade Srbije do detalja je objašnjena nova mera vezana za PCR test i ulazak u Srbiju, koja stupa na snagu u nedelju, 20. decembra.

Ono što se ovde takođe navodi, jeste da i da su deca starija od četiri godine dužna da nose zaštinte maske, mera o kojoj se u poslednje vreme uopšte nije govorilo niti raspravljalo u javnosti.

U članu 6 navode se dobro poznata pravila vezana za to gde je maska obavezna, ali se dodaje i ovo:

„Roditelji maloletne dece ili dece sa posebnim potrebama, odnosno njihovi staratelji, dužni su da obezbede da deca starija od 4 godine nose zaštitnu masku u slučajevima iz st. 1–3. ovog člana (u zatvorenom prostoru i napolju kada nije moguće obezediti distancu veću od dva metra).

Kada uredba stupa na snagu?

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije”, osim odredaba člana 4, koje se primenjuju od 20. decembra 2020. godine do 10. januara 2021. godine, s tim što se odredba člana 4. stav 5, u delu koji se odnosi na kontrolu karantina u kućnim uslovima, može primenjivati do 19. januara 2021. godine.

autor: Mondo.rs

Podelite na društvenim mrežama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.