Dodela subvencija za solarne panele!

Javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele Ministarstvo rudarstva i energetike će objaviti 3. septembra, a posle toga će lokalne samouprave nastaviti da sprovode dalje korake, izjavila je danas državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković.

Atanacković je za Radio-televiziju Srbije rekla da je procedura pojednostavljena i da je jedino potrebno da se građani obrate snabdevaču i u roku od nekoliko dana će biti priključeni na mrežu, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Ona je objasnila da će postupak posle objavljivanja javnog poziva biti isti kao u slučaju subvencionisanja zamene stolarije.

„U procesu energetske tranzicije pratimo svetske tokove, a to znači da želimo čistiji vazduh i dodatni
ekonomski razvoj. Kada govorimo o tome da građani mogu da postanu kupci-proizvođači, što je novost kod nas, malo toga je potrebno uraditi. Danas Vlada usvaja uredbu o prosumeru i počinje primena ovog propisa, što je u stvari samo jedan korak do solarnih panela“, rekla je ona.

Atanacković je podsetila da je ranije bilo potrebno ispuniti niz administrativnih procedura i da je postupak trajao i duže od šest meseci.

„Danas je sve drugačije. Nema kontakta sa državnom administracijom. Nisu potrebni idejno rešenje, lokacijski uslovi, rešenje o građevinskoj dozvoli, odobrenje o instalaciji, probni rad“, istakla je ona.

Prema njenim rečima, jedini korak koji građani treba da naprave posle kupovine i ugradnje panela je da se obrate snabdevaču, sa kojim izmene ugovor, i nakon toga budu priključeni na mrežu.

„Od tada će svi kupci-proizvođači dobiti dvosmerno brojilo, što znači da svu proizvedenu električnu energiju predaju mreži, a na kraju meseca se vidi razlika, pa će ako su proizveli više nego što su potrošili tu količinu prebaciti za sledeći mesec“, objasnila je Atanacković.

Podelite na društvenim mrežama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *