Drugo testiranje državne mature od 05. do 08. aprila

Svi učenici četvrtih razreda srednjih škola učestvovaće od 5. do 8. aprila u drugom testiranju državne mature koje će biti organizovano u više od 500 obrazovnih ustanova – gimnazija, srednjih stručnih i umetničkih škola, a testove će polagati i u Istraživačkoj stanici Petnica, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.

 

Testovi će imati do 40 zadataka, a vreme za izradu testa biće 180 minuta, dodaje se u saopštenju.

 

U pilotiranju mature učestvuju i učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, uz prilagođavanje uslova

polaganja ispita.

 

Cilj testiranja je provera kvaliteta ispitnih zadataka i testova, kao i procedura propisanih za organizaciju ispita, a prva generacija učenika četvrtih razreda srednjih škola polagaće državnu maturu 2024. godine.

 

Pomoćnik ministra za srednje obrazovanje Miloš Blagojević rekao je da je državna matura ozbiljan i zahtevan poduhvat, a kroz pilotiranje će se uočiti određeni nedostaci, kako bi u narednom periodu sve moglo biti ispravljeno.

 

Za potrebe pilotiranja štampano je više od 150.000 testova koji su prethodnih dana dostavljeni na 28 punktova na kojima su ih preuzimali direktori škola.

 

U pilotiranju će učestvovati više od 52.000 učenika, među kojima je i približno 2.000 učenika koji će testove polagati na jednom od osam jezika nacionalnih manjina.

 

Učenici će polagati najviše tri ispita, obavezni su srpski, odnosno maternji jezik i matematika, izuzev za one učenike koji su matematiku učili samo u prvoj i drugoj godini.

 

Svi gimnazijalci polagaće i treći predmet koji su izabrali sa Liste opšteobrazovnih predmeta, dok će učenici stručnih škola, ukoliko se školuju za neki od 62 obrazovna profila koji su uključeni u ovo pilotiranje, kao treći ispit polagati stručno-teorijski test.

 

Ministarstvo je uputilo je preporuku školama da nastavnici mogu učenicima koji ostvare dobre rezultate na testu da upišu ocenu u dnevnik, dok se loši rezultati neće evidentirati.

 

Šef sektora za upravljanje projektima Delegacije EU u Srbiji Martin Klauke rekao je da Evropska unija pruža podršku Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za uvođenje državne mature u srednje obrazovanje sa više od četiri miliona evra.

 

Od 2003. godine, u sektor prosvete Evropska unija je uložila više od 100 miliona evra – od unapređenja predškolskog vaspitanja i obrazovanja, preko reforme srednjeg stručnog obrazovanja, obrazovanja odraslih, renoviranja i opremanja visokoškolskih ustanova, reforme državne mature do inkluzije Roma, dodaje se u saopštenju.

Podelite na društvenim mrežama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *