Evropsko prvenstvo u planinskom biciklizmu!

Evropsko prvenstvo u planinskom biciklizmu počelo je na Petrovaradinskoj tvrđavi, trkom Team Relay Final (XCR), čime je Srbija postala prva zemlja u regionu koja je dobila priliku da organizuje ovo značajno sportsko takmičenje.

Prvenstvo je okupilo preko 500 predstavnika u planinskom biciklizmu iz 35 evropskih zemalja, a Srbija će imati 23 takmičara, među kojima su i učesnici Olimpijskih igara u Riju.

Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta kazao je da je danas izuzetno važan dan za srpski sport, jer je prvi put u istoriji Srbija dobila priliku da organizuje jedno ovako veliko takmičenje.

– Novi Sad je i ovog puta pokazao da može da stane rame uz rame sa svetskim metropolama. Tvrđava izgleda zaista fantastično, uslovi za trke su veoma dobri, i nadam se da će se u narednim danima biciklisti dobro takmičiti i da će najbolji pobediti – rekao je Basta i dodao da je ova sportska manifestacija organizovana zajedničkim snagama Grada, Pokrajine i Republike.

Na svečanom otvaranju prisutnima su se obratili predsednik Evropske biciklističke unije Enrike dela Kaza, predsednik Biciklističkog saveza Srbije Radomir Pavlović, direktor takmičenja Nemanja Vajs i član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin, koji je zvanično otvorio Prvenstvo.

Cvjetićanin je kazao da je prisustvo 503 učesnika, iz cele Evrope, kao i velikog broja domaćih i inostranih medija prilika da se Novi Sad predstavi u najboljem svetlu i postavi na mapu evropskog biciklizma.

Predsednik Evropske biciklističke unije Enrike dela Kaza istakao je da je u Novom Sadu oboren rekord po broju učesnika, na takmičenju koje se organizuje već 21 godinu.

– Novi Sad je spreman da ugosti reprezentacije iz 35 zemalja i da tehnički na visokom nivou organizuje trke, a sve to na jednoj od najlepših i najznačajnijih lokacija u Evropi. Radujem se predstojećim trkama i ovom prilikom želim da zahvalim svima koji su doprineli realizaciji Prvenstva – rekao je Dela Kaza.

Evropsko prvenstvo u planinskom biciklizmu održava se od 12. do 15. avgusta u Novom Sadu, a time je Srbija postala prva zemlja u regionu koja je dobila priliku da organizuje ovo značajno sportsko takmičenje. Ono što ga čini jedinstvenim jeste staza na Petrovaradinskoj tvrđavi, koja delom ide po bedemu i vodi kroz podzemne tunele, a takmičari prolaze tik uz posetioce, pa će za mnoge to biti novo iskustvo u vožnji.

Među učesnicima i i takmičara iz Srema.

Evropsko prvenstvo organizuju Biciklistički savez Srbije, Biciklistički klub „Novi Sad“ i Vojvođanska asocijacija biciklističkih klubova. Takmičenje su podržali Grad Novi Sad, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu i Ministarstvo omladine i sporta.

Podelite na društvenim mrežama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *