Hor Polifonika na manifestaciji „Horska sretanja“ !

Četiri pevača iz hora PoliFonika, zajedno sa dirigentkinjom, učestvovali su u horskoj radionici u okviru manifestacije „Horska sretanja“ u Čačku i okolini. Stanislava Vortić, Mirjana Lukač, Stanija Stanimirović, Mijoljub Jovičić i Jovanka Ivanić proveli su 8 dana u Čačku i na dostojan način predstavljali Sremsku Mitrovicu.

Hor od oko 30 članova iz raznih krajeva Srbije, pa čak i iz Nemačke i sa Islanda, pripremao je retko izvođene kompozicije srpskih autora. Hor je pripremala gospođa Daniela Ivanović, dirigentkinja beogradskog hora sa Čukarice „Sveti Joakim i Ana“, a završni koncert je održan u prepunoj sali Narodnog muzeja u Čačku.

Pored učešća u horskoj radionici, polaznici Horskih sretanja su svakodnevno posećivali manastire Ovčarsko-kablarske klisure. Uz pomoć lokalnog planinara, popeli su se i do pećine Кađenice, koja je poznata po tome što se, za vreme Hadži Prodanove bune tu sakrio srpski narod od Turaka. Međutim, Turci su otkrili zbeg i na ulaz pećine nagomilali grmlje i slamu i zapalili vatru tako da se narod u pećini ugušio. Pošto se narod ugušio dimom (kadom) od ovog događaja pećina je dobila ime Кađenica. Кosti ubijenih u pećini su ležale tako do 1936. godine, kada su na zalaganje tadašnjeg vladike žičkog Nikolaja Velimirovića, sahranjene u dva kamena sarkofaga. Prilaz pećini je uređen pred početak Drugog svetskog rata.

Podelite na društvenim mrežama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *