Humanitarna akcija sakupljanja odeće i igračaka u OŠ „Boško Palkovljević Pinki

Učenici Osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki” sakupili su obuću i odeću i igračke za korisnike Svratišta za decu u Novom Beogradu. Ovo je još jedna humanitarna akcija u nizu koju organizuju u toj školi.

Svratište za decu je usluga koja postoji od 2007. godine i koja je namenjena isključivo deci koja žive i rade na ulicama Beograda. Svratište je tokom poslednjih 12 godina radilo sa preko 1000 dece i mladih, a trenutno podržava 370 dečaka i devojčica uzrasta od 5 do 15 godina koja žive u situaciji ekstremnog siromaštva i to skoro svi, u neformalnim naseljima.

Igor Došen direktor OŠ „Boško Palkovljević Pinki” kaže da je ovo još jedna u nizu akcija koje organizuju za decu Svratišta na Novom Beogradu: „Sakupljena je velika količina odeće i obuće za predstojeću zimu i nešto igračaka. Iskreno se nadam i ubeđen sam da ćemo i ove godine, kao što smo i prošle godine, učiniti narednu zimu toj deci topliju, srećniju i zadovoljniju. Zahvalio bih se svim učenicima, njihovim roditeljima, nastavnicima koji su učestvovali u organizaciji i naravno Kazneno-popravnom zavodu koji nam je izašao u susret za prevoz sve te opreme. Nadamo se da će ovo malo igračaka usrećiti tu decu, makar na novogodišnje i božićne praznike. Učestvovali su svi učenici od prvog do osmog razreda ali su nekako najaktivniji bili od prvog do četvrtog, učestvovali su i nastavnici, roditelji i zaposleni.”

Osnovni cilj usluga koje pruža Svratište jeste unapređenje kvaliteta života dece koja žive ili rade na ulici, starosti od 5 do 15 godina. Rad na ulici – misli se na prošnju, pranje šoferšajbni, prodaju sitnih predmeta kao što su papirne maramice ili cveće, sakupljanje sekundarnih sirovina… Ova deca rade na ulici zbog ekstremno loše ekonomske situacije u kojoj žive, a Svratište je mesto koje im putem humanitarnih akcija pruža neke osnovne potrepštine.

Stevan Manastirac radi u Kazneno-popravnom zavodu Sremska Mitrovica koji pruža podršku ovoj akciji. „Oko poslednje četiri godine sarađujemo sa osnovnim školama, ponajviše sa „Pinkijevom” školom. Učestvujemo tako što pružamo logističku podršku školama u vidu prevoza prikupljene pomoći, na taj način pripomažemo”, rekao je Manastirac.

Ono što je uvek dobrodošlo, a što im građani, ljudi dobre volje prikupljaju i poklanjaju za decu u Svratištu su: Obuća – najbolje sezonska, za decu od 5 do 15 godina; odeća – takođe sezonska, zimi su najpotrebnije tople jakne, za decu od 5 do 15 godina; donji veš, čarape, sredstva za ličnu higijenu – sapuni, šamponi, paste i četkice za zube, višenamenske kreme, dezodoransi, šamponi protiv vašaka, sredstva za higijenu i održavanje prostora – domestos, asepsol, alkohol, papirna galanterija, kese za smeće, školski pribor i školski rančevi, udžbenici za predškolsko i osnovnu školu, slatkiši i slane grickalice, igračke – sve osim plišanih jer nisu u mogućnosti da se adekvatno održavaju.

Korisnicima Svratišta su na raspolaganju redovni, nutritivno izbalansirani obroci, čista odeća i obuća prilagođena vremenskim uslovima, podrška tokom obrazovanja i prilikom uključivanja u obrazovni sistem, a ono deci predstavlja sigurno okruženje koje odgovara na njihove potrebe i neguje psihosocijalni razvoj deteta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.