Izložba “Nemojte me dodirivati”

U petak, 24. septembra 2021. godine, u 19.00 sati, u izložbenom prostoru Кuće Vojnovića, Cara Dušana 3, biće otvorena izložba slika “Nemojte me dodirivati” autora Bratislava Radovanovića iz Beograda.

Bratislav Radovanović rođen je 1972. godine u Skoplju. Diplomirao je na grafičkom odseku Fakulteta umetnosti u Prištini 1997. godine, u klasi profesora Zorana Jovanovića Dobrotina. Magistrirao je na istom fakultetu 2002. godine. Od 1998. do 2004. godine radio je kao asistent na Fakultetu umetnosti u Prištini.

Član je ULUS-a od 1998. godine. Godine 1999. učestvovao je na ULUS-ovoj Otvorenoj Grafičkoj Radionici u Narodnom Muzeju u Beogradu. Živi i radi u Beogradu.

Ulja na platnu Bratislava Radovanovića iz ciklusa NEMOJTE ME DODIRIVATI predstavljaju slojevitu strukturu različitih umetničkih nasleđa, kultura i epoha, koje umetnik na svojstven način interpretira i vešto ugrađuje u slike, deponujući u njih energiju i istorijski nagomilano iskustvo običaja i tradicije, verovanja i življenja. Slike postaju riznica raznovrsnih simbola, preuzetih iz istorijskog nasleđa, oblikovani slikarskim majstorstvom u procesu mešanja, ukrštanja, nadovezivanja jednih na druge. Umetnički ciklus „Nemojte me dodirivati“ Bratislava Radovanovića upravo je značajan po tom uspešnom i suštinskom komponovanju različitih slojeva iz umetničke i kulturološke baštine: autor koristi ironijsku perspektivu, kao oprobani model sagledavanja, tumačenja i rekonstruisanja starih mitova i mitološko-religioznih predstava. Poigravajući se sa religijskim temama, parodirajući apokrifne i jeretičke spise koji odstupaju od kanonizovanih teoloških dogmi, umetnik uspeva da napravi ironijski iskorak, dajući običnim scenama i situacijama snagu proročkih, krajnjih dešavanja. (Iz teksta dr Aleksandra Toslonova).

Više o umetniku pogledajte na: bratislavradovanovic.com.

Izložba će biti otvorena do 7. oktobra 2021. godine, a svi zainteresovani mogu je pogledati svakog radnog dana od 10.00 do 19.00 sati.

Ulaz na izložbu je slobodan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.