Kako protiv nasilja nad životinjama

Nasilje nad živoinjama beleži se ovih dana i u Sremu. Gnusan događaj vešanja psa o drvo zabeležen u Rumi naveo nas je da istražimo kome se prijavljuje zlostavljanje životinja i kakav je dalji ishod. 

Javnost u Sremu ovih dana potresao je događaj zlostavljanja psa od strane muškarsca D. R. u Rumi koji je obesio životinju o drvo, posle čega je ona uginula. Zločin nad životinjama oštro su osudili građani Srema.

Stručnjaci kažu da je ovakvo ponašanje prema životinjama za svaku osudu i da negativne primere ponašanja treba adekvatno kazniti. Na meti nasilnika najčešće su životinje koje nemaju stalno utočište, koje borave na ulicama i u parkovima. Ipak, zbrinjavanje životinja nije retkost u gotovo svim krajevima Srema.

Na ovakve događaje uvek među prvima reaguju predstavnici Udruženja za zaštitu životinja koji smatraju da je neophodno pooštriti kaznenu politiku nad počiniocima. Ubijanje i zlostavljanje životinja spada u sasvim drugu grupu krivičnih dela, krivična dela protiv životne sredine, za šta je predviđena kazna od dve, odnosno tri godine u težim sčučajevima.

Zlostavljanje nad životinjama prijavljuje se osnovnom tužilastvu, policiji, ili veterinarskoj inspekciji, a počinilac ovog  događaja u Rumi je uhapšen. Određeno mu je zadržavanje od 48 sati, posle čega će biti priveden uz krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu.

Podelite na društvenim mrežama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *