Nastup hora „Irida“

U subotu 20. novembra u Kulturnom centru Novog Sada, svečanom akademijom, obeleženi su „Dani Grčke kulture“. Ova svečanost se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva Republike Srbije i Pokrajinskog sekreterijata, a u organizaciji Fondacije Nacionalne manjine Grka u Srbiji.

Na ovoj svečanoj akademiji, veoma uspešno je nastupio hor mitrovačkog Udruženja srpsko-grčkog prijateljstva „Irida“, pod rukovodstvom profesora Aleksandre Garunović.
20. novembar, dan je početka grčke revolucije protiv Osmanlija, a ova godina je godina, u kojoj Republika Grčka obeležava 200. godina od revolucije.

Hor „Irida“ izveo je pesme posvećene Grčkoj revoluciji, a takođe i splet pesama najvećeg Grčkog kompozitora Mikisa Teodorakisa.

Ovom prilikom, Fondacija Nacionalne manjine Grka zlatnim i srebrnim plaketama nagradila je ličnosti i institucije Srbije, koje su dugogodišnjim zalaganjem doprinosile i doprinose jačanju veza između Srbije i Grčke. Među nagrađenima, ističemo ime i delo Episkopa bačkog Gospodina Irineja Bulovića, koji je nagrađen zlatnom plaketom.

Udruženje „Irida“ dostojanstveno i veoma uspešno je prezentovala naš Grad, u kome su takođe kroz istoriju živeli Grci, a njihovi potomci su i dan danas stanovnici Mitrovice.

Povodom misije negovanja srpsko-grčkih odnosa, predsednik Nacionalne manjine Grka, Petar Rodifcis Nađ, izrazio je želju da iduće godine Sremska Mitrovica bude Grad domaćin, u kome će se upriličiti svečana akademija, koja će više osvetleti život Grka na teritoriji našeg grada, a Udruženje srpsko-grčkog prijateljstva „Irida“ biće ponosni organizator.

Podelite na društvenim mrežama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *