Novi biskup Sremske biskupije!

Danas je u katedrali manje-bazilike sv. Dimitrija u Sremskoj Mitrovici svečano proglašen, novimenovani biskup Sremske biskupije, Fabijan Svalina iz Đakovice.

On je danas oko 11 časova, stigao u Sremsku Mitrovicu, u pratnji nadbiskupa mons. Paul Richard Gallagher-a, tajnika Svete Stolice za odnose s državama u zajedništvu, zatim, s mons. Đurom Hranićem, nadbiskupom i metropolitom đakovačko-osječkim i mons. Đurom Gašparevićem, biskupom srijemskim.

Fabijan Svalina,  rođen je 1971. godine u Đakovu, a do sada je obavljao dužnost direktora humanitarne organizacije Karitas u Hrvatskoj i direktora Hrvatske katoličke mreže, medijske institucije Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj.

On će živeti u Sremskoj Mitrovici, dok je njegov sad već prethodnik na mestu biskupa sremskog, Đuro Gašparović (70), živeo i stolovao iz Petrovaradina, koji se na tom mestu nalazio od 2008. godine.

Sremska biskupija, koju je Crkva odvojila od Đakovačke mitropolije 2008. godine, korene vuče iz vremena kada hrišćanstvo nije bilo podeljeno. Svetog Dimitrija, po kome je Sremska Mitrovica dobila ime, zajednički poštuju i katolička i pravoslavna crkva, kao i nekoliko drugih svetaca mučenika koje su Rimljani tu pogubili.Procenjuje se da u Sremu živi između 40 i 50.000 katoličkih vernika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.