Obeležava se godišnjica poplava!

U Sremskoj Mitrovici danas je obeleženo sedam godina od istorijskog maksimuma reke Save iz 2014. godine, kada je grad uspešno odbranjen od izlivanja. Mitrovčani dobro pamte kako je to izgledalo, ali ipak ne brinu, jer danas grad na Savi od visokih vodostaja brane suvremeni montažni paneli.

Na keju Slavka Dubljevića danas je obeležena godišnjica odbrane od poplava 2014. godine. Mitrovčani se danas veoma dobro sećaju tih dana i straha za sebe, svoje bližnje, svoj grad.

Niko nije očekivao da će Sava tih dana dostići svoj historijski maksimum od 283 centimetra.U tom momentu bilo je važno dobro se organizovati, imati prave infomracije u pravo vreme. Odbranu su nesebično pomogli pre svega radnici javnih preduzeća, ali i brojni Mitrovčani koji su vredno spremali bedeme i sa zebnjom pratili kretanje vodostaja

Zbog visokog vodostaja bila je naređena i evakuacija stanovništva sa obe strane Grada, a ono što je najvažnije, sve se završilo bez i jedne ljudske žrtve.

Obeležavanju godišnjice je prisustvovao i tadašnji gradonačelnik i komandnat štaba, a današnji ministar vodoprivrede i potpredsednik Vlade Branislav Nedimović, koji je u razgovoru za našu televiziju rekao da nije bilo lako upravljati ni situacijom, ni ljudima.

Danas je Sremska Mitrovica branjen grad, zahvaljujući modernim montažnim panelima koji se u roku od četiri sata mogu montirati da brane grad u slučaju vodostaj od čak hiljadu centimetara, što je za oko 140 centimetara više u odnosu na maksimum iz 2014.

Podelite na društvenim mrežama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *