Odan spomen žrtvama Drugog svetskog rata

Na Spomen groblju u Sremskoj Mitrovici održani su parastos i spomen žrtvama streljanim u Drugom svetskom ratu. U Sremskoj Mitrovici tokom ofanzive ustaško domobranskih snaga u koordinaciji sa nemačkim snagama 1942.godine NDH je sprovela akciju hapšenja stanovništva po šumama Fruške gore i selima Srema, dovodeći ih mitrovičku kaznionu, gde su maltretirani i mučeni, a zatim u kolonama sprovodjeni na srpsko pravoslavno groblje u Mitrovici, na masovna streljanja, koja su izvođena od noći 30.-31.avgusta do 11. septembra 1942 godine.

Pod rukovodstvom zloglasnog Viktora Tomića, lično poslatog od Ante Pavelića, ubijeno je 7950 ljudi, a njihova smrt, prema rečima okupljenih, postaće temelj života budućim generacijama.U noći između 30. i 31. avgusta među 130 streljanih ubijen je, i naš slavni slikar Sava Šumanović.

Vence na spomen ploču povodom 79 godina od stradanja položili su predstavnici lokalne samouprave na čelu sa gradonačelnicom Svetlanom Milovanović, Vojska Srbije, predstavnici Socijalističke partije Srbije i građani Sremske Mitrovice, a priređen je i prigodni muzički program.

Podelite na društvenim mrežama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *