Odana počast žrtvama Prvog i Drugog svetskog rata!

U sklopu ovogodišnjih „Dana Šimanovaca“, trodnevne manifestacije kojom je obeležena seoska slava u ovom naselju, jedan od centralnih događaja bilo je svečano polaganje venaca na spomenike poginulima u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Vence su položili zamenik predsednika opštine Pećinci Zoran Vojkić i predsednik Saveta MZ Šimanovci Aleksandar Mandić, a ceremoniji su, pored meštana Šimanovaca, prisustvovali i predstavnici opštinske boračke organizacije i mesnih boračkih organizacija iz okoline.

„Naši preci, boreći se u Prvom i Drugom svetskom ratu, čuvali su svoje, porodice, veru, naciju, nezavisnost i slobodu po kojoj je srpski narod prepoznatljiv. Srpski narod se kroz istoriju branio, jer su mu drugi pokušavali da uskrate elementarne vrednosti dostojne čoveka. Nažalost, pravu vrednost slobode shvatamo tek kada je izgubimo. Zato mi, njihovi potomci, zahvaljujemo našim precima na njihovoj nesebičnoj žrtvi, da mi sada uživamo u blagodetima života u miru i slobodi. Na nama, novim generacijama, je obaveza da ne dopustimo više stradanja i progone srpskog naroda gde god on živeo. Moramo imati hrabrost i odlučnost Karađorđevića, ali još više mudrost i diplomatske veštine Obrenovića“ – poručio je Mandić.

U okviru programa obeležavanja seoske slave organizovani su brojni sportski i kulturni događaji. Veterani Hajduka igrali su u subotu prijateljsku utakmicu protiv Dorćola i pobedili 7:2 (4:0). Košarkaški klub „Pink“ organizovao je zanimljiv turnir pionirskih ekipa. Sportski program upotpunio je nastup dece iz Kluba za ritmičku gimanstiku „Top gym“, kao i šahisti koji su organizovali dva turnira, koja je povlačenjem prvog poteza otvorio zamenik predsednika opštine Pećinci Zoran Vojkić.

Najmlađi su u subotu imali priliku da uživaju u mađioničarskoj predstavi za decu „Igorov magični šou“, a Lovačko društvo Šimanovci je u nedelju organizovalo šicaru.

Podelite na društvenim mrežama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *