Online psihološka podrška – Doktok

Psihološka podrška

Anksioznost je stanje koje utiče na kvalitet života, pojačava trpljenje i blagovremeno prepoznavanje može da utiče i na način izlaženja sa tim na kraj. Stres u trenutku pandemije je prisutan kod svih, ali način reagovanja zavisi od strukture ličnosti i do tada funkcionalnih mehanizama odbrane.

Da bi se stres prevazišao, nekada je potrebna i pomoć stručnjaka, tim pre što stres može da dobije kvalitet hroničnog stresa. U situaciji uzrokovanom pandemijom virusa Covid-19, kada se izbegava odlazak u ambulante, konsultacije sa stručnjakom moguće je obaviti i online, putem platforme za besplatne zdravstvene konsultacije:Psihološka Podrška  Doktok.

Nova platforma za besplatnu pomoć građanima koji nisu oboleli od Covida 19, počela je sa radom sredinom aprila ove godine. Motiv je bio da se građanima omogući da stignu do stručnjaka kada imaju manje tegobe i pitanja, a u cilju da se rastereti prenapregnut zdravstveni sistem. U okviru medicinske pomoći, građanima je ponuđena i psihoterapijska podrška za tegobe koje su aktuelne u ovoj situaciji i koje ne zahtevaju medikamentozni tretman. „Nama su se obraćali oni koji su imali akutnu reakciju na stres manifestovanu kroz anksioznost, osećanje osujećenosti, zatvorenosti, zakočenosti, depresivnosti, strahove, panične napade, brigu za egzistenciju, zdravlje kako lično tako i porodice, ali i somatizaciju problema.

Pojavljuju se i psihosomatske tegobe“, rekla je dr Vesna Brzev Ćurčić, specijalista medicinske psihologije i psihoanalitičar, lekar koji je aktivan na ovoj platformi i pruža pacijentima online konsultacije.

Blagovremeno reagovanje može da spreči razvijanje somatskih tegoba, kako se problem ne bi produbljivao. „Trenutni stres ne remeti život u tolikoj meri. Najvažnije je ne adaptirati se na takvo stanje da ne bi preraslo u stanje hroničnog stresa,“ kaže dr Brzev Ćurčić. Akutni stress mobiliše kako psihički aparat, tako i telesni odgovor. Drhtavca, znojenje, problem sa spavanjem, apetitom, promenljivost raspoloženja, gubljenje motivacije, apatičnost, nemanje inicijative, obeshrabrenost samo su neki od pokazatelja. „O tome treba razgovarati sa ljudima iz okruženja koji mogu da budu prva linija pomoći.

Međutim, ako su i oni u sličnom stanju, pomoć stručnjaka je važna i dostupna. Onda kada stanje trpljenja prevaziđe mogućnost tolerancije, vreme je kada se traži pomoć stručnjaka“, rekla je dr Brzev Ćurčić i pozvala građane sa pitanjima i nedoumicama da joj se jave i sa njom i lekarima drugih specijalnosti konsultuju na platformi DokTok.

Podelite na društvenim mrežama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.