Počeo da se prikuplje pesticidni otpad!

Grad Sremska Mitrovica i ove godine realizuje akciju prikupljanja pesticidnog otpada. Za sprovođenje akcije zaduženi su Poljoprivredna stručna služba i Agencija za ruralni razvoj, u saradnji sa ovlašćenim operaterom.

Akcija prikupljanja otpada počela je danas, u Sremskoj Rači u 8 časova. Iz Agencije za ruralni razvoj, direktorica Dušica Pavlović, iz poljoprvredne službe Sremska Mitrovica Marko Đurišić, i Slobodan Kekić, član MZ Čalma obišli su prikupljanje pesticidnog otpada u mestu Čalma.

Već nekoliko godinama, u mesnoj zajednici Čalma, prikuplja se pesticidni otpad, i na taj način podiže se svest meštana, koliko je bitno da se taj otpad odlaže na pravi način, rekao je Slobodan Kekić.


Važno je da se ne radi, kako je to bilo ranije, bacao se otpad po jarkovima i njivama. Svake godine je sve veći i bolji odziv meštana, shvata se cilj ovih akcija, a oni koji to nisu uradili ove godine, apelujem da se sledeće godine uključe u akciju.

Akcija prikupljanja pesticidnog otpada je počela danas, i traje do petka. Za sprovođenje akcije zaduženi su Poljoprivredna stručna služba i Agencija za ruralni razvoj, u saradnji sa ovlašćenim operaterom.

  • Cilj je da obidjemo sva naseljena mesta na teritoriji grada Sremska Mitrivica, i da količina pesticidnog otpada koji prikupimo ove godine bude veća nego prethodne godine. Svi poljoprivrednici mogu da se obrate svojim Mesnim zajednicama, kako bi se obavestili o tačnom vremenu prikupljanja, ali i da u Mesnim zajednicama preuzmu i džakove u koji mogu da odlože ovu vrstu otpada, rekla je direktorica Agencije za ruralni razvoj, Dušica Pavlović.

Prikupljanje ambalažnog pesticitnog otpada se vrši na teritoriji Srema. Osim što je ovaj otpad ozbiljan ekološki problem, poljoprivrednici za neke naredne konkurse IPA fondova, treba da učestvuju u ovim akcijama, jer bez potvrde koja je potrebna za konkurs, na istima ne mogu učestvovati, kaže Marko Đurišić iz poljoprivredne stručne službe.

Pravila konkursa nalažu da se, izmedju ostalog, mora učestvovati i u ovakvim akcijama. Mi prikupljamo ambalažni otpad i zatim po nalogu Ministarstva on se nakon prikupljanja po sabirnim tačkama, uništava u cementari Beočin.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.