Projekat „Šuma zove na dijalog“

Od avgusta 2021. godine, počela je realizacija projekta “Šuma zove na dijalog” u okviru programa EKO-SISTEM: Podrška reformama u zaštiti životne sredine, koji sprovode Mladi istraživači Srbije (MIS), uz podršku Švedske preko Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida). Projekat realizuju 4 članice mreže „Pošumimo Vojvodinu“ – Pokret gorana Novog Sada, Ekološki centar Vrbas, Ruralni centar Sova iz Sremske Mitrovice i Dečija ekološka akademija, dok je nosilac projekta Pokret gorana Novog Sada.

Cilj projekta je unaprediti svest građana i donosilaca odluka o važnosti očuvanja i unapređenja postojećih šuma, kao i povećanja površina pod šumama i njihove nege u AP Vojvodini. Tokom pet meseci trajanja projekta, cilj je da se unapredi znanje građana o važnosti šuma i poveća aktivizam u njihovoj zaštiti i to kroz obuku dece u osnovnim školama u Vrbasu, Sremskoj Mitrovici i Novom Sadu, kroz organizovane akcije sadnje u svakom gradu.

Realizatori projekta nastojaće da snažnom kampanjom javnog zagovaranja povećaju vidljivost Mreže i njen zagovarački kapacitet sa donosiocima odluka i na taj način obezbede veće poverenje građana.

Tokom realizacije projekta planirano je da se snime edukativne i promotivne video materijale o važnosti šuma, da se objavljivljuju informacije i afirmativni tekstovi na sajtovima i društvenim mrežama partnera, štampanje promotivnog i edukativnog materijal.

Jedan od važnih ciljeva je da se ostvari komunikacija, međusektorski dijalog i dijalog sa predstavnicima iz drugih srodnih oblasti kao što su zaštita prirode, energetika, klimatske promene i upravljanje vodama kao i da se pomogne da Mreža „Pošumimo Vojvodinu“ bude prepoznata kao relavantan partner u donošenju odluka u oblasti šuma.

Podelite na društvenim mrežama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *