Sremska Mitrovica u prednosti po povratku mladih ljudi

Ministar za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Ratko Dmitrović razgovarao je danas sa gradonačelnicom Sremske Mitrovice Svetlanom Milovanović o demografskim problemima ove lokalne samouprave. U razgovoru je zaključeno da će se Sremska Mitrovica u narednih nekoliko godina fokusirati na izgradnju vrtića i u okolnim selima.

Sremska Mitrovica beleži privredni rast i napredak na svim poljima, pre svega u smanjenju broja nezaposlenih, a taj procenat je sada ispod četiri odsto. Ovaj grad prednjači u Srbiji i kada je reč o povratku mladih ljudi.

Dmitrović je, u skladu sa tim, obišao poljoprivredno gazdinstvo Marte i Ivana Stojnića u Martincima, koji su život u Novom Sadu zamenili poljoprivredom. Primarna proizvodnja gazdinstva je uzgoj povrća u plastenicima, a bave se i voćarstvom. Sve što proizvedu, sami prodaju, a planiraju širenje i proizvodnje i tržišta. Ova porodica je primer porodice kakva bi mogla da popravi našu demografsku sliku, a prilikom posete bilo je razgovora o problemima sa kojima se porodice sa više dece suočavaju, kao i o tome na koji način je moguće izdržavati višečlanu porodicu, i to na selu, plodovima sopstvenog rada

Ministar je poručio da je zajednička dužnost svih, kako u resornom ministarstvu i Vladi, tako i u lokalnoj samoupravi, da se mladima obezbede uslovi da razvijaju posao i kvalitetno žive od svog rada.

Milovanović je objasnila da lokalna samouprava nizom mera radi na tome da spreči odlazak iz sela u grad, kao i da podrži ostanak mladih ljudi na selu.

Stimulacije koje je država u tom smislu odobrila pre tri godine već donose konkretne rezultate, a značajnu pomoć razvoju daje i sprovođenje plana „Srbija 2025“, navela je ona i najavila da Grad planira da u svakom selu budu urađeni kanalizaciona mreža, putna infrastruktura i novi vrtići.

Prema njenim rečima, Sremska Mitrovica ima veliki broj uspešnih preduzeća, koje će Grad podsticati da rade na otvaranju „kompanijskih vrtića“ za decu svojih zaposlenih.

Izvor: Gradska M TV

Podelite na društvenim mrežama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.