Stogodišnjica kulturno-umetničkog društva “Milan Rastislav Štefanik”

Slovačko kulturno-umetničko društvo “Milan Rastislav Štefanik” iz Bingule povodom proslave stogodišnjice rada i postojanja održalo je kulturno-umetnički program pod nazivom “Čuvajmo kulturno nasleđe naših predaka”. Program je bio održan na igralištu pored bingulske OŠ “Sava Šumanović”, zbog poštovanja epidemioloških mera.

U svečanom programu moderatori Darko Babelja i Tijana Farkaš, predstavili su rad Slovačkog doma od njegovog osnivanja, davne 1920. godine pa sve do danas. Za scenografiju koja je bila u etno duhu bio je zadužen profesor Darko Babelja, koji je sve potrebne rekvizite doneo iz svog Etno doma. Slavlje su svojim priustvom uveličali: predsednik Matice Slovačke u Srbiji Branislav Kulik, direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka Vladimir Francisti, predsednica Matice Slovačke za Srem Nataša Kolar, kao i predsednik Mesne zajednice Bingula Branko Radičević.

Povodom obeležavanja stogodišnjice od osnivanja SKUD-a članovi Društva su posetili bingulsko groblje i položili cveće na grob sveštenika Fedora Ormisa, osnivača i prvog predsednika Slovačko kulturno-umetničkog društva “Milan Rastislav Štefanik”. Cveće na grob su položili najmlađi članovi DFA „Trešnjice“, brat i sestra Milica i Ognjen Maljovi.

U programu su učestvovali: DFA “Trešnjice” sa koreografijom „Ići ćemo u šumicu“, umetničkog rukovodioca Tijane Farkaš. Sa ovom koreografijom ansambl će se predstaviti na Dečijem festivalu folklora “Zlatna kapija” u Kisaču. Zapevali su i mlade solistkinje Lea Častven i Viktorie Dubovska, koje su nedavno učestvovale na Festivalu slovačkih narodnih pesama „Ked si ja zaspievam“ u Šidu. Ovaj put su imale priliku da se predstave i bingulskoj publici.

Po prvi put nastup su imali ženska pevačka grupa SKUD “Milan Rastislav Štefanjik” iz Bingule i SKUD “Jednota” iz Šida, koji od ove godine rade udruženim snagama. Šiđanke i Bingulke su zapevale slovačke narodne pesme iz šidskog i bingulskog repertoara, a za nastup ih je pripremila Nataša Kolar.

Mladi vilonista Damir Suhanji odsvirao je nekoliko poznatih kompozicija. Na programu su učestvovali i razigrani i raspevani gosti iz KUD „Bosut“ iz Bosuta, koji su oduševili prisutne. Publika je na kraju programa učesnike pozdravila gromoglasnim aplauzom.

Ovaj program je podržao Nacionalni savet Slovačke nacionalne manjine. Nakon programa upriličena je večera u Slovačkom domu za sve učesnike programa i goste.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.