Svečano zatvoreno“Pećinačko kulturno leto“

Sedmo po redu „Pećinačko kulturno leto“, koje organizuje Kulturni centar „Pećinci“ pod pokrovitelјstvom pećinačke lokalne samouprave, sinoć je svečano zatvoreno koncertom horske muzike simboličnog naziva „Pesmom u slavu Kupinika“ održanimu crkvi Svetog Luke u Kupinovu. Na koncertu su nastupili članovi Horskog sastava „PoliFonika“ iz Sremske Mitrovice.

Koncertu je prisustvovao i zamenik predsednika opštine Pećinci Zoran Vojkić, koji je tom prilikom istakao da će pećinačka lokalna samouprava nastojati da u narednim godinama izdvaja još više finansijskih sredstava, kako bi kulturni programi stigli do publike u svim naselјima.

„Večerašnji koncert je poseban s obzirom da se ove godine obeležava 500 godina od razaranja tvrđave Kupinik. I pet vekova je Kupinik zanemarivan. Ali, ovo opštinsko rukovodstvo prepoznaje istorijski značaj poslednje prestonice srednjovekovne Srbije i zato ulaže sve veće napore u očuvanje Kupinika. Odlukom Skupštine opštine Pećinci osnovan je muzej „Kupinik“, čije sedište će biti u Kupinovu, i to je značajan korak ka krajnjem cilјu – da jednog dana vidimo obnovlјen Kupinik“ – istakao je Vojkić.

Manifestaciju je svečano zatvorio direktor Kulturnog centra, Jovan Devrnja.

„Više od pet stotina posetilaca uživalo je ove godine u tri koncerta koje smo održali u tri najveća naselјa u opštini – Pećincima, Šimanovcima i Kupinovu. Iz godinu u godinu primećujemo da je interesovanje naših građana sve veće kada je u pitanju ova manifestacija po kojoj naša ustanova postaje sve prepoznatlјivija, kako u našoj sredini, tako i u okolnim opštinima. Ove godine imali smo priliku da ugostimo učesnike iz velikih gradova kao što su Sremska Mitrovica, Novi Sad i Beograd i,sudeći po publici, ni ove godine ih nismo izneverili kada je raznolikost programa u pitanju“ –rekao je Devrnja.

U dvorištu Etno kuće „Putnik“ u Kupinovu posetioci su mogli da pogledaju istorijsku izložbu pod nazivom „Kupinik – poslednja prestonica srpskih despota – Zavet i inspiracija“ koja je specijalno povodom zatvaranja manifestacije izmeštena iz hola Kulturnog centra u Pećincima,gde je bila prethodne dve nedelјe. Autor izložbe, arheolog Perica Odobašić, podsetio je da se posle 500 godina od razaranja tvrđave „Kupinik“ krenulo sa obnovom ovog spomenika.

„I ova izložba deo je programa obeležavanja pet vekova od razaranja same tvrđave i kao takva govori nam o značaju kako samog spomenika kulture, tako i o bogatoj istoriji koju Kupinovo ima. Izložba izaziva veliko interesovanje posetilaca i drago mi je što imamo priliku da značaj Kupinika približimo ne samo meštanima samog naselјa i okolnih mesta, već i gostima koji nam dolaze iz različitih krajeva naše zemlјe. Sada nam preostaje da ovoj tvrđavi kroz obnovu damo novi sjaj i u tome nam svesrdno pomaže pećinačka lokalna samouprava.“ – istakao je Odobašić.

Podelite na društvenim mrežama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *