Treća doza vakcine protiv COVID-19 od utorka!

Vakcinacija protiv koronavirusa trećom dozom u Srbiji počinje u utorak, najavila je sinoć članica Kriznog štaba i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Ona je, gostujući u Dnevniku 2 Radio-televizije Srbije, rekla da su prve grupe za vakcinaciju osobe koje imaju smanjeni imuni odgovor, pre svega osobe sa različitim imunodeficijetnim stanjima.

Kisić -Tepavčević je navela da se treća doza predviđa za osobe na hemodijalizi, pacijente kojima su transplantirani organi i koji su trenutno na imunosupresivnoj terapiji, navodći primer tretiranja karcinoma različitim hemoterapijama.

U grupi za treću dozu vakcine su i osobe starije od 70 godina, korisnici ustanova socijalne zaštite, pre svega  gerontoloških centrama.

-Tu su i zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite, ali i kategorija putnika u međunarodnom saobraćaju – navela je Kisić Tepavčevićeva.

Ona je rekla da će treću dozu na lični zahtev moći da prime i svi građani kojima je prošlo više od šest meseci od kada su primili drugu dozu vakcine.

-Ništa nije obavezno, ovo su preporuke pre svega za one koji su najugroženiji bilo zbog oboljenja koje imaju bilo zbog prirode svog posla, ali moguća je i za sve ostale građane kada je prošlo više od šest meseci od druge vakcine“, objasnila je Kisić-Tepavčević za RTS.

Na pitanje da li će biti mešanja vakcina razlličitih proizvođača, ona je rekla da je „moguća kombinacija praktično svih vakcina sa jednim izuzetkom“.

-Ukoliko je neko dobio dve doze vakcine ruskog proizvoćača ‘sputnjik’, znamo da tu ima prva i druga komponenta, za treću dozu, ukoliko se odluči za ovu istu vakcinu treba da primi prvu komponentu. Praktično ono što je prevashodno je da se primi vakcina istog proizvoćača ili ukoliko ne, ukoliko se iz ma kog razloga ili po preporuci lekara odlučite za drugu moguće je takođe da se i ona primi sa ovim izuzetkom – rekla je Kisić-Tepavčević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.