Učenici ekonomske škole „9. maj“ učestvovali na okruglom stolu

U petak, 6. novembra 2020. u restoranu “Posejdon”, HU“Prijatelji“ i Evropski Pokret u Srbiji Sremska Mitrovica organizovali su okrugli stol gde su stručnjaci Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji predstaviti analizu „Vladavina prava kroz Poglavlje 28 – zaštita prava potrošača i zaštita zdravlja“.

Učešće su uzeli učenici ekonomske škole „9. maj“ iz Sremske Mitrovice kao i predstavnici učeničkog parlamenta. Navedena analiza dovodi u vezu vladavinu prava i zaštitu prava potrošača i zaštita zdravlja i u njoj članice Konventa otvaraju diskusiju o izazovima reforme u ovoj oblasti i daju preporuke za njeno unapređenje. Međusobna povezanost ova dva važna pregovaračka poglavlja dotiče mnoge oblasti društva, te smo tokom ovog okruglog stola imali priliku da diskutujemo o tome zašto je vladavina prava najvažnije poglavlje u pregovorima sa EU i kako na svakodnevni život građana, životni standard, poslovanje privrede i ukupan razvoj naše zemlje utiče nedostatak vladavine prava u bilo kojoj politici.Zaključak je da kada budemo u EU u Republici Srbiji će biti omogućen veći stepen bezbednosti proizvoda, a time i bolja zaštita potrošača, kao i opšte poboljšanje kvaliteta života što će značajno smanjiti troškove lečenja povreda i bolesti uzrokovanih korišćenjem nebezbednih proizvoda. Kao članica EU bićemo u sistemu za brzu razmenu upozorenja i informacija o opasnim i nebezbednim proizvodima. Biće sprečavana prodaja i povlačeni sa tržišta proizvodi koji predstavljaju rizik za zdravlje i bezbednost potrošača. Roba povučena sa tržišta drugih članica EU neće moći da se pojavi u našoj državi.

U EU ćemo imati nezavisan i delotvoran nadzor nad tržištem i sprovođenje propisa. Udruženja potrošača biće tretirana sa punim poštovanjem.Zajednička politika zaštite zdravlja ostvaruje se kroz promociju zdravlja i nadzor nad ostvarivanjem ciljeva zdravstvene politike. Primera radi, primenom visokih standarda EU, Srbija će moći da garantuje obavljanje transplantacijskih usluga u skladu sa najsavremenijim tehnološkim i medicinskim dostignućima. U pogledu javnog zdravlja imaćemo odgovarajući kapacitet, sa ciljem pravilne primene i kontrole sprovođenja zdravstvenog zakonodavstva EU, posebno u oblasti krvi, tkiva i ćelija.Osim analize Vladavina prava kroz Poglavlje 28 – zaštita prava potrošača i zaštita zdravlja, članice Konventa u seriji analiza dovode u vezu načela vladavine prava i osnovnih ljudskih prava u još četiri Pregovaračka poglavlja: Politika konkurencije (Poglavlje 8), Socijalna politika i socijalno zapošljavanje (Poglavlje 19), Energetika (Poglavlje 15), Zaštita životne sredine (Poglavlje 27) koja će biti predstavljena u seriji okruglih stolova, širom Srbije. Analize i okrugli stolovi deo su projekta „Neka Pravda vlada / Let the Justice Rule“, u okviru programa Matra, koji uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije sprovodi Nacionalni konvent o EU.

Podelite na društvenim mrežama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *