Zmaj od Noćaja!

Na desnoj obali reke Save, u Mačvanskoj Mitrovici, kod Sremske Mitrovice, nalazi se Etno zdanije Zmaj od Noćaja, nezaobilazna stanica za odmor i okrepljenje svih koji žele da se upoznaju sa bogatim kulturno istorijskim nasleđem ovog dela Mačve i Srema.

Etno zdanije Zmaj od Noćaja nosi ime no čuvenom vojvodi Prvog srpskog ustanka Stojanu Čupiću, čiji su život i ustanički poduhvati vezani za ovaj kraj Mačve. U selu Salašu Noćajskom u porti crkve nalazi se spomenik ovom znamenitom Vojvodi, a porodica Čupić još uvek čuva sećanje na svog čuvenog pretka. U dvorištu iza porodične kuće, sagrađena su tri nova objekta u cilju bavljenja seoskim turizmom.

Svi objekti izgrađeni su od cigle i drveta, pokriveni biber crepom. u u duhu stilizovanih formi srednjevekovnih utvrđenih gradova (kule) i narodnog graditeljstva Mačve (četvoroslivni krov, terase i tremovi). U dvorištu se nalazi i jednospratna zgrada sa uređenim apartmanom za smeštaj. Neposredno uz nju je prizemna zgrada za posluženje gostiju. U njoj su izložene muška i ženska narodna nošnja iz Mačve, a prozori, stolovi i stolice prekriveni su tkaninama, zavesama i stolnjacima sa motivima iz ovih krajeva.

Na drugoj strani dvorišta nalazi se jednospratni objekat namenjen za čuvanje, pripremu i posluživanje hrane. U prizemlju gde se nalaze peći izloženi su predmeti i posude korišćene za pripremu hrane u tradicionalnom seoskom domaćinstvu ovog kraja. Na spratu je prostrana terasa predviđena za posluživanje gostiju. Ovaj prostor se koristi i kao izložbeni prostor umetnika iz ovog dela Mačve.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.